Lextasys

Engem nem megérteni, bennem hinni kell!

BLOG UJRATÖLTÉS

No title

Lex Icon blog

Csőlátás a zenében - Avagy "te mit hallgatsz?"

2011.05.13. 18:12 :: Lexicon

  !Eszmefuttatás!

E cikk megírását az inspirálta , miszerint mi magyarok szeretjük valamiféle ellenőrzési ponton átfuttatni a másikat. Legyen az , hogy öltözködik, milyen zenét hallgat, mi a kedvenc focicsapata, de főképp netán, hogy kikkel barátkozik az illető. Az ilyet úgy nevezik\nevezem, hogy csőlátás. Ami egy nagyon degenerált szokás hazánkban illetve megint csak az intolerancia számlájára írható ez a tendencia. Ha nem vagyok valakivel egy és ugyanaz, már nem is akarunk hallani róla....nem is akarjuk megismerni. Mert könnyebb a másikat kitaszítani ,mint befogadni. 

Előfordul , hogy elég egy apró eltérés az, ami ma már ellenszenvet válhat ki a másikból. No de, akkor a címre hívatkozva: Te mit hallgatsz? 

Vajon kinél hol dől el és miért, hogy milyen zenei irányzat szerelmese lesz? Mindenek előtt én magam független vagyok minden stílustól, mindent meghallgatok ami jó. Két zene van számomra: Ami tetszik és ami nem. :) A legjellemzőbb, de szerintem legostobább dolog azzal kezdeni miszerint, ahogy öltözködik valaki annak a zenének híve. Ez 90%-ban igaz, de én abba a 10%-ba tartozom aki eltérően öltözködik a kedvelt zenétől. Miért? Mert egyediségnek nevezem magam, vagy mert csak így esik jól. Mert nyitott vagyok bármire, és képes vagyok befogadni azt. Mert fejest merek ugrani az ismeretlenbe ,legyen az bármi. Nem 'oly nehéz ez ugye? 

Azt hallgatod, amit tetszik. De miért pont azt? És most gondolatban elérkeztem a cikk szívéhez, mert ezt a kérdést sokaknak szívesen feltenném. Mások által lépett arra a zenei útra amit szeret, vagy csak kommersz módon sodródott az árral, aztán egyfajta megfelelési kényszerből van ott ahol jelenleg áldogál. Nem akarok senkire se mutogatni, csak hiszem, hogy sokak lenyelik azt a szart is , amit a TV-ben látnak illetve beérik azzal amit hallanak, közben lemaradnak több száz ezer olyan bandáról, amiről még álmok legbelső bugyraiban sem halottak. 

Tényleg ennyivel be érnék az emberek? Oly' sok ungerground zene van ma már különböző stílusokon belül, amiket ha meghallgatna egy olyan emberrel , aki nem vevő az olyanra szinte, biztos lenne olyan ami tetszene neki. Annyi jó zene van amiről az embereknek foggalmuk sincs. Inkább úsznak az árral és éljen az MTV meg a VIVA. Sok embernek elég az amit az orrá alá dörgölnek , még ha az egy büzlő szar. Olyan nevetséges embereket karol fel a média és teszi őket "Sztárrá", hogy az egyszerűen az igazi Underground szinthez képest elbujhatnak. Mert nem mind egy, hogy a cselekedeteid alapján leszek valaki, vagy egyszerűen olyannak mutat be a világ. Mellesleg megjegyzem, Magyarországon ilyen nincs. Nincs sztár, csak ismertebb ember. Sok ember lusta arra, hogy szinesítse a zenei ízlés világát, vagy kutatni egy két jó banda után.  A 21. században ma már annyi zenei ágazat van, hogy én nem hiszem, hogy mamár be érné az ember az egyszerű pop zenével. 

És visszatérve a cikk elejére, mikor azt írtam, hogy ez alapján ítélkezünk. Csak mert pl: mást hallgatok mint ő? Hiszem, azt, hogy ha sikerülne valakivel megszerettetni egy másik zenei ágot, vagy stílust akkor biza' sok embert meglehetne változtatni, ha megfelelő útra tereljük. FÉLRE ÉRTÉS NE ESSÉK! NINCS BAJOM AZZAL HA VALAKI HIP HOP-ot hallgat , vagy esetleg nem olyan zenét amit én nem komázok csak feltételezem, hogy azért rock zenébe csak felszínesen kóstolt bele ....pedig a mélyben vannak az igazi ELIT bandák. És ez Vica Versa! El kell ismerni. Minden stílusban megvan az a project aki valaki tetszését elnyeri. Persze aztán sokak befolyasá alá kerülünk , azt hallgatjuk amit a barátunk is. Na nekem ebből lett elegem. Én kiszáltam ebből a tömegből és saját utakat jártam. Így mamár elmondhatom hogy a Industrial Metaltól kezdve a Dark Electron át végig az Aggrotech\EBM vonalon ugorva át a Synthpop-ig mindent meghallgatok. Magyarul az Egész "Industrial" műfajt szeretem ami a következőet foglalja magába:

Industrial


Aztán szeretem még mai napig persze a Black Metalt ami zeneileg mintha ütné egymást, de szerintem megfér a polcon egy Infernal War és egy Amduscia lemez. Ellentétek vonzák egymást. Lehet itt pózerezni mindezek után, de kérdem én ami jó , attól miért fosszuk meg magunkat? 

Ezzel az írással nem buzdítani akarok, csak egy kicsit elgondolkodtatni az embereket. Biztosan estünk már valamennyien abba a két féle csapdába miszerint:

1, Olyan zenét halottunk amitől gyökeret vert a lábunk, viszont az előadóról még sohasem halottunk
2, Olyan zenét halottunk ami eltér a jól megszokott ízléstől, viszont mégis elismerjük a kurázsit benne, és kivételesen mégis megtetszik az ellenkező műfajú zene.

Ebből ki indulva mondom, hogy nem csak az tetszene meg....hanem még jó pár száz, banda ;). Mert sose tudhatod milyen zenéről maradsz le.

2 komment

Címkék: zene underground mainstream !eszmefutattás!

A bejegyzés trackback címe:

https://lexicon.blog.hu/api/trackback/id/tr442901418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Celeronikus 2011.06.07. 23:48:59

Egyetértek az írásoddal, sok ember tényleg csak azt hallja meg, amit a média vagy a környezete elé rak, álltalában a népszerűséget nézik, ezért sokan olyan zenéket hallgatnak, amit a legtöbb haverja is szeret, hol ott lelkileg, érzelmileg semmit sem vált ki belőlük az adott zene, csakúgy üres fejjel elhallgatják.
Ezt most nem csak a mainstream zenékre értem(mondjuk a mainstreamet egyébként se nagyon lehet máshogy hallgatni, mint "üres fejjel", mert semmi mélyebb tartalmat nem közvetít a zene a hallgató felé, sem mondanivalóban, sem hangulatilag.), az underground zenéket is megfertőzte ez a divathullám nevű szörnyeteg, nem is nagyon tudom minek nevezni ezt, mert az undergroundnak eleve nem szabadna divatnak lennie, de mégis sok emer, aki elvontabb zenéket hallgat, nem mély átérzéssel, elmélyedéssel hallgatja azt, hanem csak mert 1-2 haverja is azt hallgatja és ezzel akar menőbb lenni előttük, hogy utánnozza őket, hol ott lelkileg semmi köze a stílushoz, csak egyszerűen magára erőlteti, ezzel hátatfordítva valódi önmagának is. Ez nem csak zenénél, hanem mindennel kapcsolatban jelen van, az egész világ erre épül sajnos és aki nem eszerint él, azt kiközösítik, elnyomják, csak azért, mert érzelmileg máshogy éli meg a világot, mint az átlag, meg ezek a manipulált agyú, öntudatlan férgek...

De visszatérve a zenei témára, én is főleg Industrial műfajbeli stílusokat hallgatok, legtöbbet Terror EBM-et, vagy divatosabb nevén aggrotech. A Terror EBM-nek főleg azt a részét szeretem, amire a Dark Electro stílus vol hatással, ez ugye az Electro-Industrialnak a sötétebb változata, kb mint a Black Metalban a Depressive Black Metal, ahoz hasonló az átfedés az Electro-Industrial és Dark Electro között. Persze a Terror EBM(aggrotech) merít elemet mind2 imént említett stílusból(persze kérdés, hogy miből milyen arányban, előadónként változik), plusz a régi oldschool ebmből is, netán power noiseból, vagy esetleg Industrial scene-n kívül eső electronikus műfajból is, ha az a zenei elem kell az éppen megteremteni kívánt atmoszféra véglegesítésére, meg ugye ott vannak a Metal zenei hatások is, melyek főként vokális szinten jelennek meg, leginkább Death, Black vagy Trash metal jellegű vokál, álltalában torzítva. Csak hogy megemlítsem, néhány előadónál a dallamvilágra még nagy hatással volt a Gothic zenei műfaj is, leginkább Darkwave elemeket olvasztanak a zenébe(ez már a Dark Electro stílusban is jelen volt), de van, hogy a Gothic zene neo classical részét vegyítik a kemény agresszív terror ebmel, ilyet egy konkrét előadót tudok csak, X-Fusion, ő a személyes kedvencem is egyébként, nem tudom mennyire ismered, de az valami hihetetlen, amit ez az arc művel, egy zene sincs ilyen mély hatással rám, mint az övé, szinte érzem, hogy körülvesz a világ, melyet a zenéivel teremt, annyira varázslatos, messze túlmutat ezen a romlott, elgépiesedett, lélektelen világon, melyben élünk.

Industrialban még sokat hallgatok atmoszférikusabb(ambientesebb) és IDM elemekkel dúsított stílusokat is, ezekben ének ugyan nincs, de a hangulat attólmég jelen van, ami a tudatom a zene belsejébe szippantja.

Egyéb stílusok, amiket ritkábban hallgatok:
IDM, Dark Ambient, Breakcore, Gabber-Hardcore, Digital Hardcore, Black metalt esetleg néha(de csak az atmoszférikusabb vagy depresszívebb részét)

Ha gondolod vegyél fel msnre és ott beszélhetünk zenével kapcsolatban pl, mert úgyis elfelejtek visszajönni ide, mivel most vagyok itt először:) Ja és bocs, mert kicsit felvilágosítottalak az EBM alstílusokkal kapcsolatban, gondolom te is tudtad ezt, amit leírtam:)

celeronikus700@freemail.hu

Lexicon · http://lexicon.blog.hu 2011.06.12. 19:49:03

@Celeronikus: Hűhh, nem hittem volna, hogy erre téved egy témácal kapcsolatis szakértő. :) Persze benne vagyok a kapcsolat felvételben, kevés olyan emberrel szimpatizálok aki híve az ilyen zenének. :)
süti beállítások módosítása