Lextasys

Engem nem megérteni, bennem hinni kell!

BLOG UJRATÖLTÉS

No title

Lex Icon blog

A (Gonosz) Bohócokról...

2012.05.29. 00:46 :: Lexicon

 !Eszmefuttatás!

Kedd van, elmúlt éjfél, és közbe gondolkodom, illetve keresgélek egy videó klip után , amiben egy zöld színben domináló fény effektusokkal teli dizsi ment , egy bazi nagy kapacitású zuhanyzóban. A kulcspont viszont ott van, hogy ebben a klipben szerepelt egy bohóc, és sátáni hangon szólalt meg , azt is németül. (Lehető legjobb kombó :D) A klipet sajnos még nem találtam meg, viszont a figyelmem el is terelődött, maga a bohócra. Kezeket fel aki szereti őket. ^^ Kicsit gondolkodásba kezdtem, hogy kik is ők? Mi az eredetük? És , hogyan került a horror film vászonra, hisz paradoxon, az egész. Továbbá miért vannak bohóc fóbiás emberek? Illetve a gyerekek miért félnek tőlük? Ezekre az apró, ám kicsit nehéz kérdésekre próbáltam megkeresni a választ. 

group-of-clowns-300x281.jpg

 Maga a jelenségről: dióhéjban mindenhol megegyezik az a mende-monda, miszerint, a nevettetés az elsődleges célja, kedvenc helye a 21. században lévő a vándor cirkuszok , kiemelkedő , meghatározó alakja. Elcsíphetjük még színházakban is őket. Őszintén szólva, sose tudtam róluk sokat, és ráadásul inkább a filmek által jött át , a róla kialakított képem. Az interneten keresve se találtam sok infót eredetükről, de nem is a múltja érdekel engem , hisz az már nyilván való. Sokkal inkább ,hogy mivé formálta őt a világ?

A Bohóc, mint anti karakter

A bohócot lehet szeretni vagy utálni, de egyet semmiféle képen sem. Megkerülni. Nem lehet, nem észre venni. Manapság (a filmekben is) közkedvelt anti-karakter szerepet töltenek be, a kellő látszat meggyőződése érdekében, pedig nem erre lettek "szerződve". De talán ez benne az elrettentő. A bohóc külleme, első sorban a bizarr smink , vagy mondhatjuk "Make-Up". Tehát, már is takargat valamit, ami mögött nem tudjuk mi van, így megtévesztő lehet a természetük. A széles mosoly ami már-már inkább, egy visszataszító erőltetett vigyor. Felhőtlenül barátságos természetű, és mindig nevet, ami viszont ismételten csak megtévesztő és ezek már is lehetnek a félelem okainak közül az egyike. Belé vetett bizalom , és a vele járó kockázat. Tehát már elmondhatjuk, hogy ezeket kihasználva, megfelelő egy bizonyos negatív karakter betöltéséhez. 

Hosszabb távon, ha csapatnyi ilyen idióta körül véve a következők peregnének le az ember fejében:

"Néznek és mosolyognak, és még sokan is vannak. Még mindig néznek. Kezd kicsit aggasztó lenni a helyzet. De ők még mindig csak néznek és mosolyognak. A fenét mosolyognak....ez már inkább vigyor, mint mosoly. De még még mindig itt vannak. A helyzet kényelmetlenebb lesz, de ők még láthatólag mindig boldogok, míg az én kedvem inkább pánik szerű semmint derűs. Akármilyen lehet a kedved, az övéké meg marad olyannak amilyennek rendeltetve lett, és te ekkor már nem tudod , hogy ez a mosoly vagy inkább már vigyor, a feltétlen jó kedvnek a záloga, vagy csak egyfajta hátsó szándék van" 

tumblr_lm3l6tFFwY1qaj0yio1_500.giftumblr_ln28a84rkc1qekszro1_500.gif

Az embereknek ősi rémálma az, hogy akit ismernek, szeretnek, megbíznak benne, az másképp viselkedik, mint az megszokott tőle, ezért kedvelt téma a horrorfilmekben is. Vagy az, hogy kedvesnek, sőt, egy létező kedves személynek adja ki magát valaki, miközben gonosz.  A bohóc a nevettető. A bohóc nem lehet gonosz vagy rossz.  A bohóc nem bánt, ő kedves. És mégis: rémálmainkban gonosszá válik, emiatt a valóságban is fél(het)ünk tőle.  A rémálmok mindig azért ijesztőek, mert felborítják a világról alkotott képünket. Nincs bennük az a rend, amit a valóságban megszoktunk. A horrorfilmekből is hiányzik ez a fajta megszokott rend. És a filmek meg is változtathatják a képet a valóságról: félni a bohóctól. Ami abszurd, az a valóság? Ugye, a rend, az hiányzik, amit megszoktunk. Mert hogy nem bízhatunk senkiben, semmiben, ezt érezzük, mikor a megszokott, ismert dolgok, emberek nem úgy viselkednek, ahogy azt elvárnánk tőlük. 

Bohóc fóbia pedig létezik, más néven Kuloulrofóbia. Erről már több féle helyen találni definíciót az interneten. Lényegében annyit tesz, mint azt már írtam fentebb, hogy egész kicsi korban is a frász töri ki a bohócoktól. A bohócoktól való félelem - nem csak gonoszoktól - szintén nem túl „régi“ félelem. Az 1980-as években terjedt el a betegség, szakemberek szerint az internetnek köszönhetően. Általában a kisgyermekek félelme, mert nagyon meg tudnak ijedni egy olyan helyzettől, ahol egy ismerős arc - a festék takarásában - ismeretlenné válik. Az arc festékkel való lefedésének bármely módjára, vagyis a felismerhető arcvonások elrejtésére. De vannak akik felnőtt fejjel is , továbbra is irritálónak találják. A gyermekkori negatív élmények és a média negatív bohócképe valóban fóbiához vezethet felnőttkorban. A színes, barátságos, örökké mosolygó teremtményeket szórakoztató figuráknak tartjuk, akik ráadásul láthatóan jól tudnak a gyerekekkel bánni. Mégis van valami bennük, ami megkérdőjelezi a karakterüket: a festett arcuk gyakran negatív érzést kelt, mert olyan, mintha maszkot viselnének. Csak a maszkot letéve derülne ki, hogy milyenek is ők valójában, de mivel ott van az arcukon, az emberek inkább nem mernek bízni bennük. És mint írtam fentebb is, a bizalom elvesztését pedig más csak pár lépés választja el a félelemtől.

8.jpg

 Ahol az aranyos, piros krumpliorr halotti maszkkal, őrültre festett szemekkel, véres szájjal és a lehető legbizarrabb hajzattal egészül ki, és ekkor még csak az arcnál tartunk. A korábban még emberi alak esetlenségében tántorgó torz zombivá formátlanodik, kezeiből irdatlan, kesztyűs mancsok nőnek, lábfejei sosem volt méretű, ormótlan bakancs hordozócsonkjaivá redukálódnak. A túlméretezett, csüngő-lógó-himbálódzó ruhák megtépázott és kaotikus színei tovább erősítik a már csak koordinálatlan mozgásra képes, rettenetesen torz, szellemi képességeit csak nyomokban bíró szörnyszülött hatását. Az igazi horror ugyanis az ember természetes szörnyűségében rejlik, a psziché félelmetes, titokzatos és kíméletlenül önző bugyraiban, a csapdákkal tűzdelt tudatalatti útvesztőkben, ahol bármikor kifordulhat önmagából a világ.

 Azt hiszem világos, hogy miért kapnak bohócok, sőt, bohócokat mintázó bábok előkelő helyet különféle horrorfilmekben.
 
De , ha már filmek , akkor most terítékre borítóm azt a választékot amit ebben a kategóriában érdemes kutakodni. (Figyelem,  csak is fanatikusoknak, mivel részben ilyen témára nem lehet egy kollektív történetet felruházni, esetleg nagyon eröltetett módon, ezért a filmekben előfordul olyan is, ahol csak eszközként, vagy erősen mellék szereplőként kap helyet, de lényeg, hogy remek megvilágításba helyezi a Bohócoknak azt az oldalát, amitől nem szeressük őket. Van ami kicsit vígjáték, van ami egész eredeti, van ám itt erősen Zs kategóriás, de aki szereti őket nem válogat.)

Clownhouse (1989)

MV5BMTQ3MzQ0MDQwNF5BMl5BanBnXkFtZTYwOTA5MTk5._V1._SY317_.jpg

Stephen King: Az (1990) 

it.jpg

Drive Thru (2007) 

Drive Thru.jpg

The Clown at Midnight (1999)


clown at the midnight.jpg  

Gyilkos bohócok az űrből (1988)  

adsddddddddddddd.jpg

Gyilkos tréfa (2008) 

gyilkos tréfa.jpg

Killjoy (Video 2000)

Kill1.jpg

Killjoy 2: Deliverance from Evil (Video 2002)

Kill2.jpg

Killjoy 3 (Video 2010)

Kill3.jpg

A horror mestereiSeason 2, Episode 10

We All Scream for Ice Cream(14 Mar. 2008) 

 
Horror Mesterei.jpg

100 Tears (2007)

100.jpg

Blood Harvest (1987)

blood.jpg

Camp Blood (Video 2000)

MV5BMzQ4ODI2MjQ3MF5BMl5BanBnXkFtZTcwODU0OTEyMQ@@._V1._SY317_CR2,0,214,317_.jpg

Camp Blood 2 (Video 2000)

MV5BNDc5MDU4NjQ3OF5BMl5BanBnXkFtZTcwMTUyODQyMQ@@._V1._SY317_CR7,0,214,317_.jpg

Closed for the Season(2010)

asdsadsadddddd.jpg

The Clown Murders (1976)

clown murdersú.jpg

Clownstrophobia (2009)

ddddddddddddddddd.jpg

Dear Mr. Gacy (2010)

gacy.jpg

Fear of Clowns (Video 2004)

foc.jpg

Fear of Clowns 2 (Video 2007)

MV5BMTc2Mjk3MDg0MF5BMl5BanBnXkFtZTcwOTgxMjIyMw@@._V1._SY317_CR14,0,214,317_.jpg

Final Draft (I) (2007)

gfgdfgdf.jpg

Vicces fickó (1994) 

vicces fickók.jpg

The Fun Park (Video 2007)

funfunfunufnufndfd.jpg

Gacy (Video 2003)

gacy_1.jpg

Hellbreeder (2004)

Hellbreeder.jpg

Mr. Jingles (Video 2006)

jingels.jpg

Out of the Dark (1989)

ddddddddddddddd.jpg

Secrets of the Clown (2007)

dgdfgdfgfggzzzzzzzzzzzzzzzzzz.jpg

Slaughter High (1986)

rrrrrrr.jpg

Torment (Video 2008)

MV5BMjE5NzkyMjg5OV5BMl5BanBnXkFtZTcwMTYwMjE2MQ@@._V1._SY317_CR8,0,214,317_.jpg

Urban Massacre (2002)

MV5BMTc0MDM0NDE3Nl5BMl5BanBnXkFtZTcwMTczOTkyMQ@@._V1._SY317_.jpg

Within the Woods(Video 2005)

MV5BMjEwOTUyMzY5OV5BMl5BanBnXkFtZTcwNTM3MzMzMQ@@._V1._SY317_CR7,0,214,317_.jpg
 
Nos, azt hiszem sikerült felsorolni a legtöbb olyan filmet, ahol feltűnik ez a szimpatikus figura, unszimpatikus szerepben. Ez is azt bizonyítja, hogy mennyire kedvenc karakter lett, az évek során, és mennyire kifordították igazi énjlből. Aki jobban benne van a horror világban, annak talán Pennywise személyisége ugrik be először, hisz a Bohóc mérföldkőben Tim Curry alakítása sikerült a legjobban Stephen King adoptációjában.
 

pennywise.jpg
I <3 Pennywise

 

....Alternatív bohócok

 
Tovább keresve pár kedvenc bohócot, feltűnik még, pár apróbb jelenet kedvéért a Poltergeist-ban is egy, ahol a babaként funkcionált. 

poltergeist-clown-3-300x220.jpg
Ne felejtsük el, ezt a karcsú monstrumot sem a Spawn-ból.

603678clown1.jpg
A Halálos Hallgatásban is feltűnik egy szóvivő baba....
 
silence_24.jpg
"Tudja, szupertitkos bohóc küldetésben vagyok..." és a végére a féle Jokerként..Spaulding kapitány az 1000 Halott Háza (1/2) részéből. Az ő szerepével csak annyi a baj, hogy maga ez a külső csak egy eszköz. Amúgy semmi jelentősége, csupán úgy nevezik, hogy Spaulding Kapitány. A vérengzős személyét , nem írom a listára.

1.jpg

John Wayne Gacy

82072_f520.jpg

Gacy, a fent említett sorozatban is megtalálható. A bohóc mosolygó álarca alatt volt a romlott gonosz arca. John Wayne Gacy (1942. március 17. – 1994. május 10.) a „gyilkos bohóc”, amerikai sorozatgyilkos, akit 33 fiú és férfi megerőszakolása és megölése miatt ítéltek el, majd végeztek ki. Gyilkosságait 1972 és 1978 között követte el. 27 holttestet a férfi pincéjében, a többit a közeli folyóban találták meg. 7 áldozatának kiléte a mai napig nem tisztázott. A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mert 21 gyilkosságáért életfogytiglani, 12-ért pedig halálbüntetést kapott.

Itt pedig egy felvétel egy olyan nőről aki erősen bohóc fóbiás. Sajnos feliratosan nem találtam meg, viszont éppen elég információt nyújt anélkül is,hogy beszélnie kéne hozzá a nyelvet. Félős emberek vannak. Fóbiások úgy szint. 

 

Nos elérkeztem a cikk végére. Mit is tudnék mondani végszóként? Mintha ki esett volna a szerepéből, a barátunk. Egy bohóc, akiből a film vásznon egy mániákus gyilkost csináltak belőle. Már nem menő a szórakoztató énje. Sok rendező erőszeretettel ölti rá azt a szerepet, amitől a legtöbb gyerek, ha bekényszerítik pár évesen egy cirkuszba, frászt kap a ráncos, műmosolyú, műhumorú, gyanús bácsitól. Sírógörcsöt kapnak. Ez olyan bevésődés, amire nyugodtan lehet alapozni egy jó kis horrort. Élnek is vele. De nem baj. A 21. században totál átformálták a bohóc személyiségét. Keresgélve, rengeteg ilyen jópofa képet találtam, búcsúként ezekkel a képsorokkal zárom a cikket.

3.jpg1_1.jpg
4.jpg

5.jpg

6.jpg8_1.jpg11.jpg12.jpg16.jpg17.jpg22.jpg35.jpg

1 komment

Címkék: it fóbia félelem rossz stephen king gonosz bohóc pennywise !eszmefuttatás! bohócfóbia gyilkos bohóc gonosz bohóc bohócos filmek bohóc fóbia félelem a bohóctól bohócoktól való félelem

A bejegyzés trackback címe:

https://lexicon.blog.hu/api/trackback/id/tr284551964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JanaAdamik 2012.10.29. 20:53:07

Ez borzasztó, végig se bírtam olvasni.
:S Nem bírom ezeket a "lényeket"... :S
süti beállítások módosítása