Lextasys

Engem nem megérteni, bennem hinni kell!

BLOG UJRATÖLTÉS

No title

Lex Icon blog

Életem TOP 14 (+3) - Szomorúság, depressziót tápláló zenéi

2014.09.14. 22:14 :: Lexicon

 Hűű, de rég volt blogolás.....Nincs miről írjak. Na, jó, semmi ötletem sem volt. Meg aztán kicsit túladtam a filozófikus oldalamon, bár vannak témák kidolgozva, csak közzé kéne tenni. De ez egy másik történet. Olyan indíttatásból pedig, hogy "kéne" , olyat biztos nem teszek. Egyszerűen, nem tudok miről. És ami nem ihlet alapján jön, azt nem erőltetem. Csak úgy leülni, megfogni egy témát, és kivesézni azt. Az nekem nem megy. Viszont most eszembe jutott, hogy valami másba is belekezdhetek. Egy TOP XX sorozatba. Sokaknak az életükben vannak olyan dolgok, amiket rangsorba állítanak. Én most próbáltam összegyűjteni, egy csokorra szedni,  az elmúlt évek dalait, amik megérintettek, mikor érzelmileg mély ponton éreztem magam. Igazából ilyen dalokból , tengert lehet ereszteni, épp ezért csak olyanokat gyűjtöttem össze, amik egyszer "replay" módban játszódtak le, mert annyira tudtam azonosulni a dallal. Nem is tépem tovább a pofám....

FIGYELEM! A lista , nem univerzális érzések alapján készült, amennyiben úgy érzed, van ennél sokkal mélybe hatóbb dal, ami alatt akár Te ereket is vágnál, akkor légy szíves tartsd meg magadnak. Ember maga válogatja, meg , hogy miben látja meg azt a bizonyost. Ízlés kérdésében, nincs értelme vitatkozni. 

Több dalszerzőről is olvastam, hogy vannak akik szándékosan nem kívánják kommentálni a saját szerzeményeiket, mert jobb szeretik , ha a hallgatóság fejti meg azokat. 

 Nosza! Jöhet a lista helyenként értelmezéssel, magyarázatokkal, Sajnos sok helyen én sem találok fogást egy dalon, vagy éppenséggel, nem látok át a mondanivalón, de attól függetlenül maga a dal felépítése, van olyan szomorú , hogy itt legyen , ezen a listán.

14. Three Days Grace - Pain

Az első ilyen dal a Three Days Grace-től a Pain. Nem túl , komor, inkább szomorú, és inkább csak a száraz tényekkel állítja szemben a hallgatót. Gyakorta' az érzéseinkről szól, ami mellé mindig fog járni fájdalom. Az éremnek az egyik oldala, mindig a fájdalom lesz. A dalszövegben elhangzik egy mondat, " 'Cause I'd rather feel pain than nothing at all " Inkább érzek fájdalmat, mint ürességet. [Semmit]. És a lényeg itt van,  ha kell bevállalja az ember, a csalódásokat, a rosszat, mint hogy, egy kővel éljen a szíve helyett. Sokakat megszólít szerintem ez a dal. A dallama természetesen fülbemászó. 

13. Dope - With Or Without You

A következő banda a köztudott terrorista ellenes, és ízig vérig militarista ellenes amerikai  Dope. Kicsit alul értékeltnek tűnnek nekem. Sok zseniális dalt írt Edsel Dope, de szerintem sokak csak a DIE MF DIE-t vagy a Debonaire-t ismerik. Holott a legjobb albumjukról [LIFE] , szerintem kimagasló a "Veled vagy Nélküled" c. dal. 

A dal egy szerettünk elengedéséről szól, akit a legjobb értelmezéseim szerint a börtönbe találjuk meg hátra lévő életében. Eleinte azt hittem ,hogy a bátyjáról írta a dalt, mivel elhagyta a bandát, viszont ő szabad lábon van, és producerként dolgozik. Aztán bele ástam magam a dalszövegébe, és rájöttem, hogy a második értelmezés a helyes, amennyiben egy szerettünk kerül a rács mögé. Érdekes, hogy mind a két fél személyében megszólal a dal. Közönység, megbocsájtás, továbblépés. Ebben a három szóban tudnám összefoglalni ezt a nótát. Csak , hogy ki emeljek pár gondolatot. 

"I catch my life and lost my ID 
Well apathy is all I see "

Kereste a helyét az életben, de végül a személyiségét is elvesztette , ahol csak a közöny fogadta

You are all I've got inside me 
Well I don't need to be engaged
Well I just need to rearrange

Egy másik személy emlékeire céloz , mikor őt tekinti a mindennének, hisz a cellán belül már csak ő maradt neki.
Továbbá viszont, nem vár tőle semmilyen sajnálatot, vagy részvétet, vagy hogy fogadja el a helyzetet.... hisz ezt magában kell tisztáznia. Az ő élete. 

A refrén nyíltan megfogalmazza, mind azt ami ezek után történhet. Nem láthatják egymást, és többet nem lehet ott mögötte támaszként, mind azok után amin keresztül mentek. A lágy refrént kísérő kis billentyű játék , egyszerűen zseniális (!).

Well I can't see you anymore and I can't be right out the door 
Well after all that we've been through
Well I can't be with or without you

Van még itt egy szellemes hasonlat, miszerint mindig is híres akart lenni az illető, csak nem úgy ahogy ő azt elképzelte.

You finally made it on TV 
It's not the way you hoped it'd be 

Ez mondjuk John Wayne Gacy-t juttatja eszembe.

12. Thousand Foot Krutch - The Part That Hurts the Most (Is Me)

Nem vagyok oda kifejezetten ezért a kanadai csapatért, hiszen csak egy albumjukat szeretem. De azt eszméletlenül! Nehéz kicsit megközelíteni az ilyen kanadai keresztény rock zenék témáját, mivel többnyire két értelműek. De hát pont azért vagyok itt, azért hallgatom ezt a dalt, azért is szerettem bele, hogy leszűrjem magamnak belőle a mondani valót. Kicsit a fiú , lány barátságáról szól, hogy miként is mehet tönkre. Az érdekes dolog az, hogy a dal szerint működik, viszont a srác mikor kezd többet érezni, akkor szinte el akarja magától lőkni a lányt, mert tudja, hogy akkor a már meglévő viszonyuk megromlik. És ez sajnos tényleg igaz. A dalból egyszerűen áramlik a kétségbe esés, a folyamatos tempó. Energikus dal. 

Olyan csapda ez, hogy inkább nem kértél volna belőle ,ha tudod, hogy ez lesz. Ha a társaságában maradsz, az csak szar lesz, mert többet fogsz érezni. Ha őszinte leszel, akkor is baszhatod. A refrén tömören önmagába foglalja ezt a jelenséget. Viszont nem tud dönteni, hogy emiatt most akkor ki is hibáztatható? Leginkább én, leginkább te

The part that hurts the most, is me
The most, is You

A dal vége fele erőszakos lesz, dühös. Üvöltve szabadulnak fel az érzések, amiről nem szeretne beszélni, szeretné el felejteni, maga mögött hagyni, de ehelyett újra sikerül szembe találnia magát a szituval. Pedig csak tudtára szeretmé adni , hogy senki mást nem tudna úgy szeretni mint őt.

 I hate talkin' about it
Tried to lose it
But instead I found it
I just want You to know
I couldn't love anyone more...

Majd mikor úgy érezzünk nem bírjuk cérnával , ki akarunk tálalni, akkor a dal egy hátra arcot üvölt.

No! Stay away from me
Get up! I'm tryin' to walk away

Egyébként bátran borítékolható az egész CD , nagyon jó tartalommal bír. Ajánlom mindenkinek aki, egy kisebb depresszió után próbál menekülést találni. Ez az anyag, kárpótolni fog. Hallójáratoknak találták ki ezt a korongot. A vokalista-gitáros-billentyűs, Trevor McNevan nyilatkozata szerint a lemez ötletét az a tény adta, hogy minden ember rejteget valamit. Maszkot viselnek, "maszkolják" az életüket is, rejtegetik az érzelmeket, a frusztrációt. A dalok különböző szituációkkal foglalkoznak, egy részük arról szól, hogy bizonyos helyzetekben hogyan találhat reményt vagy kiutat az ember 

11. Ill Nino - Death Wants More

Az Ill Nino sokak szemébe már lerágott csont lehet, viszont a 2012-es Epidemia albumjukkal bebizonyították, hogy képesek talpon maradni a latin metáljukkal. 2003 óta követem őket figyelemmel, talán egyedül az Enigma albumjuk hagyott bennem csalódást. Cristian Machado témái könnyedén megszólítják az embert. A dalban szerepet játszik a felsőbb és az alsó körök szembe állítása, kéz kezet mos alapon.

10. Bullet For My Valentine - Watching Us Die Tonight

 A Bulletet vagy szeretik az emberek vagy nem. Megkerülni nem lehet, illetve nincs köztes állapot. A Poison c. albumjuk rengeteg jó slágert termelt ki a fiataloknak, sok kapcsolat problémák himnuszával van megáldva. Szívem szerint onnét ragadtam volna ki egy dalt, de aztán rájöttem, hogy a Scream Iam Fire album Deluxe kiadása is tartogat bizony kedves meglepetést. Noha olyan kedves nem volt, mert ez a szám, 2012 Áprilisában jó párszor megríkatott. A dalt szerintem nem oly' nehéz megfejteni. Egy párkapcsolat haldoklásáról szól , aminek a középpontjában egy megcsalás áll. Ettől függetlenül a dalszövegben a hősünk, mindent megtett amit csak tudott, de végül belefárad az egészbe, mert úgy érzi igazából már csak ő küzd ezért a szerelemért. 

 09. Dope Stars Inc. - Just The Same For You

 Következő helyen az olasz Dope Stars Inc. Nincs túl bonyolítva a zenei struktúra , amit Victor Love írt. De valahogy még is fülbemászó, lehangoló, ugyan akkor szép. A dalszöveg nem szorul nagyon magyarázatra se. A végtelen oda adás valaki iránt. Egy egyszerű kis üzenet , egy személynek. 

 08. Mind:|:Shredder - Till I Get You

 Sajnos erről a dalról nem tudok mit mondani, mivel a dalszövege nincs fenn az interneten. Hallás alapján , meg csak pár mondatot tudok lenyesni. Ettől függetlenül, nagyon szép dal, és a címe, talán mindent elmond. 

 07. Biomekkanik - Pitch Black Ocean

Fogalmam sincs, hogy miként akadtam erre a kis synthpop svéd bandára. De nem bántam meg. A 2009-es State Of Perfection albumjuk, telitalálat!  A dalszöveget olvasva először , meg voltam róla győződve, hogy ez a Titanic ominózus jelenetét akarja , megzenésíteni. Aztán rájöttem, hogy itt egy fajta metafóráról van szó. "Mikor a remény szerte foszlik". A dalt hallgatva, olyan helyzetet teremt magunk elé, akiben naivan megbízunk, de tudjuk, hogy nincs értelme. Ámítás az egész. A refrénnel könnyen lehet azonosulni

And you're breaking up again
And your signal is getting weaker every day
A thousand miles of pitch black ocean
I see your light but its fading away

Egy nap megígér nekünk valamit egy személy. Eljön a pont mikor rájövünk, vagy legalább is sejtjük, hogy ebből semmi sem lesz, még távolról sem. Vannak persze, pozitív jelzések, de ezek napról napra csak gyengülnek. Nem marad más a két ember közt csak egy korom fekete óceán, az éjszaka közepén. Persze kapunk vissza jelzést, ez tudjuk , hogy ezzel csak magunkat akarjuk nyugtatni. 

 06. Mushroomhead - Nowhere To Go

Sosem voltam oda a Mushroomhead-ért, pedig már évek óta ismerem őket. Egyszerűen minden dalból ki spórolják azt az agressziót, amit a maszkjaik sugallnak. Mondjuk , lehet én közelítem meg őket rosszul. Nem azt a gyors fém zenét tolják amit általában elvárna az ember. Legtöbb dal, közép tempós. De ez nem feltétlen rossz. Főleg ennél a dalnál. Jeff és J-man felváltott vokálja, egyszerűen zseniális. Sok elképzelés van a dalról, hogy mit is takarhat...

Talán a mindennapjainkról. Felébredsz, és a napod mindig ugyan olyan forgató könyv alapján megy , újra és újra. Egy himnusz a megpróbáltatásról, habár minden nap egy új nap , de ettől függetlenül a te napod egy és ugyan az, mint az eddigiek, és ez ellen nem nagyon tehetsz semmit. Próbálsz változtatni rajta, de nem megy. Az egész életed gátlásokban éled, csak azért  hogy a körültedd lévőket boldoggá tedd,

 J-mann hangja erőteljesen suttogja ezt a füledbe, csak azért ,ha netán elfelednéd, mi is történik ekkor veled....

Love destroyed this body figureheads and lies
Have I survived

A dal piszkosul elvan találva, abban a formában, ha csak arra gondolok, mikor kora reggel megyek valahova és az égbolt szinte narancssárga a felkelő naptól, de ez a dal már is ott van a fejemben.

Interneten keresgélve találtam egy kommentet, ami egy Mushroomhead fantól származik, amiben azt fejti ki, hogy  egy MH koncert közepén J-mann kitálalt, hogy írtak egy dalt, amire lehet lassúzni, és megkérték a koncerten lévő tagokat, hogy ragadjon meg mindenki maga mellé még valakit. Majd elkezdték játszani ezt a dalt. :)

05. Deathstars - Trinity Fields

Van ám itt Deathstars is. De őszinte leszek! Fingom sincs miről szól a dal. A Deathstars dalszövegeiben általában mély utalások vannak. De ha nagyon megerőltetem, magam akkor azt mondanám, hogy a téma amit boncolgat, az az, hogy ne kövesd vakon a hatóság szavait, mely jelen esetben itt az egyházat jelképezi. 

Van egy mondat ami tisztán átlátható, még pedig a 

So leave the fields and join the insects
Join the lord of flies

Egyértelmű felszólítás, hogy fordítsunk hátat az úrnak, és csatlakozzunk a gonoszhoz.  Ugyan akkor nem értem, hogy miért akar egy hamis istentől, egy másikhoz fordulni?....Na nem is megyek bele, mert összetett dalszöveg ez. Egyébként ezzel a dallal érdekes a kapcsolatom. Sose hallgattam, leszámítva a többi számot. De 2008 nyarán, egyik álmomban benne volt ez a dal, és egy fekete pulcsis szőke hajú lány. Akkora nyomott hagyott bennem, hogy még az nap reggel úgy éreztem meg kell hallgassam ezt a számot. Azóta kísért az az emlék.

 04. Celldweller - Venus

Igazából , ez a dal helyett, egy másik jött volna. De aztán az utolsó pillanatban rájöttem, hogy a benne hallható 3 sor , valahogy sokkal több , mint aminek látszik. Ez egy ambient instrumental dal, 3:04-től hallatszik a következő kis monológ 

Silent lips
Molten eyes
On her face, her beauty shines

Ez a három sor , úgy jelenik meg előttem, mint egy lány aki épp a könnyeivel küszködve csókol meg egy srácot. Ajkait gyakorlatilag csak így lehet el hallgatni valakinek, az olvadt szemek, egyértelműen a síró szemekre utal, ami végig megy az arcán, de a szépségét valahogy ez adja meg az egésznek. 

03. Dead By April - Cause I Need You

A mai modern post hardcore és fém zenének a Backstreet Boys-ai. Így tartják őket számon. Ennek a svéd csapatnak a célközönségei , úgy szint a fiatalok. Daljaik emberi és pár kapcsolatokról szólnak, így nehéz volt a döntésem ezzel kapcsolatban. Nagyon sok jó zenét szereztek. De talán az új albumjuk utolsó nótája visz mindent. 
Van akit szerettünk , és most nincs velünk. De ahogy telnek a napok csak rájövünk , hogy mégis szükségünk van rá , mert nem tudunk nélküle élni. Igazából ha tehetné vissza csinálná az egészet.

Elő jönnek az "élet nem ér semmit nélküle" érzelmek is , ugyan akkor ott van a fülünkben a kis hang, hogy tudjuk nagyon jól, hogy meg van rá minden esély, hogy ez akár rosszabbul is elsülhet.

Late When we regret it's a pain with no mercy
Think that I'd rather be dead then live a life so empty
Now people ask me saying "don't you know about karma"
I know what they mean, I know what they mean but...

Zandro a dal vége felé csak ismétli azt az egy mondatot, ami nagy valószínűséggel arra utal, hogy ha bár többé nem találták rá egymásra, épp ezért legalább a közös emlékekért hálás. 

Thank you for the memories

Majd Stoffe szájából is elhangzik ez az egy mondat, hatalmas sikítással. Ezzel megpecsételve azt a fájdalmat, ami ilyenkor szokott lenni. Zseniális szám. 

02 Scandroid - Empty Streets

 Nehéz írni egy olyan dalról bármit is, ami egy forgató könyv alapján van felépítve. Igazából aki ismeri a Scandroid-ot annak nem kell bemutatni. Egy fiktív duo párosnak Red és Raven útjainak elválásáról szól. De bátran magára veheti bárki, akinek az életéből kilépett egy fontos személy. 

01 Neurotech - A New Tommorrow

És íme! Ezt a projectet, egyetlen személy, Wulf vezeti. Ebbe a szlovén fazonba , annyi kreativitás szorult, hogy számomra sokkal többet érnek a dalai, mint amiket a nyugat valaha kitermelt. A legérdekesebb, hogy eltökélte, hogy mindezt hobbiból teszi, és nem köt szerződést egy lemez kiadóval sem, mert azzal oda a függetlensége. Ez tiszteletre méltó. Az összes cd-je ingyen beszerezhető a bandcamp oldaláról. Persze, utalhatsz összeget ezzel kifejezve háládat, de nem kötelező. A Neurotech-ről érdemes tudni, hogy az összes daljában hallható egy hideg, fagyott atmoszféra, ugyan akkor még sem fut össze egy szám sem. Tehát elég erősen különböznek egymástól, és ez hihetetlen. Viszont ez a dal áll hozzám a legközelebb, mind mondanivaló és felépítés szempontjából. Találgatások helyett, volt szerencsém egyenest őt megkérdezni a dal háttér történetéről. Elmondása szerint, a múltunk kizárólag olyannyira fontos, mint amennyire szeretnénk ,hogy legyen. Minden nap, egy új nap. Ne álljunk egy helyben, hanem igen is nézzünk szembe az ismeretlennel. 

Személy szerint világ életemben, őriztem a múltamat, és nagyon nagyon nehezen engedtem el. Mind ezidáig , olyan pesszimista képpel éltem, hogy ami a múltban volt, az mintha jobb lett volna, és a jövő csak is rosszat hozhat. Egyszerűen nem mindig szeretném ,hogy a dolgok változzanak. De aztán rádöbbentem, hogy a jövő is egyszer elmúlik, és ez a nézet kezdődik előlről. Tehát nem feltétlenül kell félnünk a holnaptól, hisz sosem tudhatjuk, hogy mit hoz.

Where do we go tomorrow ? 
The road is a stranger now, where do we go tomorrow ? 
The road is a stranger now, where do we go ? 
Where do we go ? 

Ennyi lettem volna , köszönöm akik elolvasták! Egyébként van még három dal azt hiszem, aminek itt kéne lennie, de ezeket nem sikerült megfejtenem a mai napig, viszont valahol gyönyörűek még is....

 

 


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lexicon.blog.hu/api/trackback/id/tr386671841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása